Tachograaf data uitlezen op afstand

Voorom boetes door je .ddd-bestanden van je voertuigen of bestuurderskaarten automatisch en op afstand te downloaden. Bespaar jezelf tijd en voldoe met de automatische rapportage aan de Europese regelgeving. Bestanden download je ongeacht waar het voertuig zich bevindt. Zo heb je altijd de rijtijden, rusttijden en  overtredingen bij de hand, terwijl de bestuurder gewoon doorrijdt. 

Voordelen tachograaf uitlezen op afstand

Voordelen tachograaf uitlezen op afstand

Hoe werkt het uitlezen van een tachograaf?

Automatische meldingen

Ontvang meldingen wanneer rusttijden in het gedrang dreigen te komen. Zo plan je eenvoudig ritten in zonder het risico dat je de EU-regelgeving overtreedt.

Connectie met de tachograaf

Ontvang op elk gewenst moment een rapportage van de huidige gegevens. Door de vele satellieten kan vanaf elke locatie de gegevens worden opgehaald.

Data inzien in de App

Alle ritten kun je terugzien in de App voor mobiel en desktop. Gebruik je een ander systeem? Importeer uw .ddd data eenvoudig voor een compleet overzicht.

Rapportage conform de EU-regelgeving

Op elk gewenst moment download je de data die je nodig hebt. Alle gegevens worden versleuteld verzonden via een beveiligde draadloze verbinding en veilig digitaal opgeslagen op onze eigen servers. Dat doen we standaard 7 jaar lang. Onze software controleert automatisch of de gegevens volledig en juist zijn. Met die controle weet jij of je nog moet schakelen om gegevens compleet te maken. Daardoor voldoet het logboek aan de EU-regelgeving. 

Ontvang direct een prijsopgave per e-mail

Offerte aanvragen

We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Uiteraard hanteren wij de Europese GDPR normen bij het verwerken van uw gegevens.
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Je kunt ook contact opnemen met een van onze experts via:

Veelgestelde vragen over het uitlezen van een tachograaf

Een tachograaf bestaat uit een hardware kastje in je vrachtwagen of bus dat contact maakt met satellieten en vervolgens locatie-data ’terug communiceert’ naar een applicatie. Om de locatie te bepalen van je voertuig, wordt er gebruik gemaakt van GPS-signalen. Uiteindelijk komt de data inzichtelijk voor je in de app terug:

 • Begin- en eindlocatie van de rit
 • Totaal aantal km van de rit
 • Totale duur van de rit
 • Totale reistijd
 • Vertrek- en eindtijden
 • Rust- en weekendtijden 

Data uit een tachograaf exporteer je in .ddd-bestanden. Open deze bestanden met een analayseprogramma voor de tachograaf. Andere programma’s als Word, Excel of Teksteditor zijn niet bruikbaar. Download de bestanden via de richtlijnen. Het niet volgen van deze richtlijnen kan resulteren in boetes vanuit de overheid. 

De tachograaf is ervoor om de rij- en rusttijden voor chauffeurs te verbeteren. Een tachograaf is verplicht voor de volgende voertuigen:

 • Bussen en touringcars die meer of 8 personen vervoeren. De chauffeur telt niet mee als inzittende. De tachograaf is verplicht voor voertuigen die vanaf 1 mei 2003 de eerste toelating hebben. 
 • Bedrijfsvoertuigen voor het beroepsgoederenvervoer met een gewicht boven de 3.500 kg. Dit is zowel het eigen gewicht als het maximale laadvermogen. De tachograaf is verplicht voor voertuigen die vanaf 1 mei 2003 de eerste toelating hebben. 

 

Iedereen die verplicht is een tachograaf te gebruiken moet de data downloaden. De bestuurdersdata van de persoonlijke kaart moet eens per 28 dagen gedownload worden. De data kan uiteraard ook vaker worden gedownload. Moving Intelligence zorgt dat data automatisch en frequent wordt gedownload. Zo ben je altijd in het bezit van de juiste data die je kan opgeven en daarmee voorkom je boetes. 

Met de software van Moving Intelligence hoef je nooit meer handmatig .ddd bestanden te downloaden. Laat het werk uit handen nemen, zodat jij je kan focussen op andere taken. Alle voordelen van onze rapportage bij een tachograaf vind je hieronder op een rijtje:

 • Automatisch data downloaden waardoor je tijd vrij houdt voor andere taken. 
 • Download op elk moment de gegevens van de voertuigen of de bestuurderskaart terwijl je collega’s op de weg doorrijden. 
 • Altijd in het bezit van recente data die je kan overleggen aan de overheid. 
 • De data is gemakkelijk te importeren in externe software waarmee je analyseert.
 • Heb je nog geen analyse-tool? Gebruik onze speciale software om alles perfect inzichtelijk te krijgen. 
 • 24 uur per dag heb je jouw data inzichtelijk. Herken snel wanneer data incompleet is, wat de overtredingen van chauffeurs zijn en of al je data voldoet aan de wet- en regelgeving. 
 • Heb je historische data? Ook die is samen te voegen in onze analyse-tool waardoor je alles op één plaats hebt.  
 • Bespaar tijd van je collega’s door ze niet meer te onderbreken met administratieve taken.

Voor de EU-regelgeving is het verplicht om eens per 90 dagen de gegevens te downloaden. Bepaal zelf of je de data maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks wil exporteren. 

Informatie als datum en tijdstip van de rit, begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route, rust- en rijtijden, snelheidsovertredingen, rijden zonder chauffeurskaart en afstanden. 

Wanneer je de gegevens niet juist bijhoudt, kan de hoogte van de boete oplopen tot €4.400,-. Het exacte bedrag is afhankelijk van de uitspraak van een fiscus. 

De automatische rapportage komt met een abonnement. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. De minimale abonnementsduur is 12 maanden. Na 12 maanden is het abonnement maandelijks opzegbaar. 

Voor een specifieke prijs is het handig om een offerte aan te vragen. Vermeld hierbij het aantal voertuigen en eventueel of je tachograaf wenst, dan nemen we snel contact met je op voor een vrijblijvend voorstel op maat.

Beginnen met het uitlezen van een tachograaf is zeer eenvoudig:

1) Kies uit een abonnement

2) Vraag een offerte aan

3) Implementeren – Na het aanvragen van de offerte zorgen we dat alle systemen worden geïmplementeerd bij je huidige tachograaf.  

4) App activeren –  In de webApp  maak je een account aan en voegt vervolgens het abonnement toe aan je account door middel van de activatiecode.

Het uitlezen van de tachograaf is verplicht voor registreren van verschillende gegevens als gereden afstanden, snelheden rust- en rijtijden, te hoge snelheden of rijden zonder chauffeurskaart. De overheid wil chauffeurs beschermen tegen te lange werkdagen. Door deze gegevens te registreren en te overleggen op afroep voldoe je aan de EU-regelgeving. Een tachograaf is verplicht voor vracht touringcars boven de 8 personen en bedrijfsvoertuigen voor goederen vervoer boven de 3.500 KG. Als je niet aan de vereiste voldoet riskeer je een boete. 

Al onze rapportages voldoen aan de AVG-wetgeving. De ritten- en persoonsgegevens worden uitsluitend verwerkt volgens de procedure ‘privacy & gegevensbescherming’. Zo kun je altijd rekenen op een uitstekende privacy!

Moving Intelligence werkt met alle bekende leveranciers van tachografen. Merken als Stoneridge, VDO en Actia zijn geschikt voor onze werkwijze. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het merk tachograaf dat jij hebt? We kijken graag met je mee wat de opties zijn. 

Door middel van GPS-signalen is het mogelijk om je afgelegde ritten zeer nauwkeurig te bepalen. De tachograaf zoekt altijd verbinding met minimaal 3 satellieten om je huidige locatie te bepalen. Wanneer je gebruik maakt van live voertuig volgen, zal je merken dat GPS zeer accuraat is en ons platform precies weet waar  voertuigen zich bevinden.

De gegevens van de tachograaf worden vergrendeld door de bedrijfskaart. Mocht jouw voertuig wisselen van eigenaar, dan kan de nieuwe eigenaar niet bij jou tachograafdata. In totaal zijn er vier verschillende soorten tachograafkaarten:

1. De bestuurderskaart: bestuurders gebruiken deze kaart om rij, rust- en activiteit informatie vast te leggen;

2. Controleurskaart: wethandhavers gebruiken deze kaart om jouw gegevens op te halen en te controleren op events en juiste downloads;

3. Werkplaatskaart: tachograaftechnici gebruiken deze kaart om jouw tachograaf te kalibreren, installeren of te repareren.

4. Bedrijfskaart: bedrijven gebruiken deze kaart om de gegevens op te halen uit de tachograaf. Dit is uiteraard alleen jouw data, van jouw medewerkers en voertuigen.

Bij een controle van de overheid, volg je de stappen van de begeleidende brief of mail die je ontvangt. Je kunt de opgeslagen gegevens in een rapportage downloaden via de functie Rapportages in het Moving Intelligence platform. 

Ja, dat kan. Vraag hiervoor eenvoudig een offerte aan. Dan helpen we u snel verder!

mobiliteitsoplossingen van nederlandse bodem

Mobiliteitsoplossingen van Nederlandse bodem

Wij zijn Moving Intelligence, gedreven door technologie en mobiliteit. Al onze hard- en softwareproducten zijn gefabriceerd in Nederland. Zo houden we grip op onze hoge kwaliteitsstandaarden en kunnen we alles met elkaar connecten. Heeft u assistentie nodig rondom inbouw- of software mogelijkheden? We staan voor u klaar, gewoon in Nederland. Ontdek ons verhaal.

Select your country

Bedankt voor het aanvragen van onze whitepaper!

U vindt de whitepaper in uw mailbox. Niet ontvangen? Controleer dan uw spamberichten.