Wat valt onder privékilometers volgens de Belastingdienst?

Een sluitende rittenregistratie is van groot belang om boetes van de Belastingdienst te voorkomen. Daarnaast is het voor werkgevers belangrijk dat gereden ritten goed worden bijgehouden voor hun administratie. Maar hoe zit het nu met privé en zakelijke ritten? 
snelheidsmeter van auto met witte led verlichting aan

Zakelijke kilometers 

Volgens ikgastarten.nl zijn zakelijke kilometers: ‘kilometers die u voor uw onderneming of werkgever in de auto rijdt’. Toch ligt het iets complexer. Want wat als u bijvoorbeeld thuis uw lunch eet en daarna terugrijdt naar kantoor? Of als u iets vergeten bent en daardoor snel heen en weer rijdt? Dit soort kilometers vallen onder woon-werkverkeer en zijn dus zakelijke ritten. Let op: woon-werkverkeer is vrijwel altijd dezelfde route van huis naar kantoor en wijkt dus niet af. Een extra keer heen en weer rijden is dus geen probleem.

Privékilometers 

Heel simpel: dit zijn kilometers die niet voor het werk worden gereden. In overleg met u werkgever kan u wel overal privé naar toe rijden. Sommige werkgevers vinden het zelfs geen probleem als u de auto meeneemt op vakantie. Wilt u niet bijtellen? Dan mag u per kalenderjaar niet meer dan 500 km privé rijden. Bedenk dus goed van tevoren of u meer dan 500 km per jaar privé gaat rijden of dat u daarbinnen kunt blijven. 

Houd eenvoudig je rittenregistratie bij 

Het managen van al deze ritten kan een tijdrovende klus zijn. Als werkgever is het niet verstandig om te vragen aan werknemers om het handmatig bij te houden. Dit kan namelijk leiden tot fouten of fraude. Gevolg: boetes van de Belastingdienst voor de werkgever die kunnen oplopen tot € 5.278. Geld dat u beter kunt gebruiken voor de groei van uw bedrijf.  

Bij Moving Intelligence hebben we slimme diensten ontwikkeld die het registreren vereenvoudigen. Met het rittenregistratiesysteem (Mi100) of het voertuigvolgsysteem (Mi50) heeft u real time inzicht in alle gereden ritten van werknemers. Dit alles conform de eisen van de Belastingdienst. Hiermee kunt u rekenen op een veilige omgang van privacy en fraudegevoelige data. 

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, bieden de diensten van Moving Intelligence verschillende voordelen. Wilt u meer informatie? 088-9900000 (optie 2) of mail sales@movingintelligence.com. Onze collega’s van de Sales afdeling nemen dan zo snel mogelijk contact op. 

Gerelateerd nieuws

Rittenregistratie voor leaserijders: voorkom boetes in 2024

In 2024 blijven de bijtellingspercentages hoog. Steeds meer leaserijders kiezen ervoor om hun leaseauto uitsluitend zakelijk te gebruiken en privé te rijden in een tweede auto. Hoewel de bijtellingsregeling niet verandert ten opzichte van 2023, kunnen de kosten voor bijtelling nog steeds aanzienlijk zijn, vooral als u in een relatief nieuwe leaseauto rijdt.

Voertuigdiefstallen 2023

De voertuigdiefstalcijfers van de eerste helft van 2023 zijn onlangs vrijgegeven door het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Opmerkelijk is de opvallende daling van het aantal diefstallen bij een specifiek automerk, ondanks dat dit merk nog steeds in de top 3 van meest gestolen automerken is geëindigd. Tegelijkertijd blijven de diefstallen bij de overige merken in de top 5 stijgen, waardoor de noodzaak voor (extra) autobeveiliging onverminderd aanwezig blijft.

Moving Intelligence neemt EuropeTrack en SlimmGPS over

Moving Intelligence, de Nederlandse marktleider op het gebied van voertuigbeveiliging en fleetmanagement, heeft EuropeTrack en SlimmGPS overgenomen. Laatstgenoemde partijen zijn leverancier van wagenpark- en rittenregistratiediensten in Nederland met een digitaal platform in eigen beheer.

Bedankt voor het aanvragen van onze whitepaper!

U vindt de whitepaper in uw mailbox. Niet ontvangen? Controleer dan uw spamberichten.